Waarvoor wordt een rollenbaan gebruikt?
De rollenbaan is een bekend systeem dat bestemd is voor het transporteren, groeperen, verbinden en distribueren van goederen in een magazijn. Dankzij dit systeem zijn magazijnmedewerkers onder andere efficiënter aan het werk en besparen bedrijven tijd om herhaaldelijke verplaatsingen van ladingen.
In dit artikel zetten onze experts:
- De kenmerken van een rollenbaan uiteen;
- De toepassingsgebieden in een magazijn;
- De soorten rollenbanen;
- De voor- en nadelen op een rij.
Technische documentatie downloaden
Hoe werkt een rollenbaan?
De rollenbaan is een automatische oplossing voor het vervoer van goederen op rollen. Denk hierbij aan dozen, pallets of magazijnbakken. Hoewel bepaalde oplossingen soms werken op zwaartekracht, zijn rollenbanen over het algemeen uitgerust met elektromotoren die de laadeenheid op een beheerste en veiligere manier verplaatst.
Uit welke onderdelen bestaat een rollenbaan?
De belangrijkste onderdelen van een rollenbaan zijn:
Rollen: de rollen van een rollenbaan bestaan uit metalen cilinders met een as en twee lagers. Het is binnen een magazijn gebruikelijk dat binnen eenzelfde proces verschillende soorten banen of transportbanden worden gebruikt.
Stalen constructie en poten: Deze elementen vormen de metalen basis die de rollen ondersteunt. Zij bepalen de richting en hoogte van een rollenbaansysteem. Het staal wordt gekozen op basis van het gewicht dat de baan moet kunnen dragen.
Elektrische installatie: een rollenbaan bestaat uit allerlei elektronische componenten die ervoor zorgen dat het proces voortbeweegt waarop de producten worden verplaatst. Denk hierbij aan motoren en schakelkasten. Het vereiste vermogen van een rollenbaansysteem hangt samen met het gewicht van de laadeenheden en van de benodigde snelheid waarmee de producten moeten worden verplaatst. Dit is voor ieder bedrijf anders.
Veiligheidselementen: Vaak worden rollenbanen voorzien van nabijheidsensoren, stoppers of foto-elektrische sensoren. Deze veiligheidselementen geven informatie door aan het Warehouse Control System (WCS) en kunnen de goederen ten alle tijden lokaliseren.
Software: Complexe gemotoriseerde processen omvatten rollenbanen die werken via een Warehouse Control System dat instructies geeft. In een automatisch logistiek magazijn worden opdrachten uitgevoerd die door het Warehouse Management Systeem (WMS) zijn verzonden.
In welke toepassingsgebieden kunnen rollenbanen gebruikt worden?
In een groot automatisch magazijn of distributiecentrum is een rollenbaansysteem onmisbaar voor een efficiënte verplaatsing van goederen omdat:
- Het vergemakkelijkt de verplaatsing van goederen tussen productiezones en/of diverse panden;
- Het verbindt de opslagzone met de orderpickingzone;
- Het verbindt meerdere niveaus met elkaar.
De rollenbaan heef tot slot als doel om verschillende hoogtes binnen een magazijn of distributiecentrum te overbruggen. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen:
(pallet)Liften: hiermee kun je meerdere verdiepingen bereiken.
Spiraalconveyors: worden gebruikt voor zowel het opwaarts als het neerwaarts verplaatsen van goederen.
Transportbanden: rollenbanen worden gewoonlijk gecombineerd met transportbanden. Deze kunnen in een bepaalde graden gebouwd worden.
Wat zijn de voor- en nadelen van een rollenbaan?
Voordelen van een rollenbaan:
- Meer input/output met minder Fte’s;
- Duidelijke structuur van de goederenstroom;
- Efficiëntie in het logistieke proces;
- Kortere doorlooptijden;
- Goederen naar de medewerker i.p.v. andersom;
- Ergonomisch verantwoord;
- Minder fouten;
- Minder heftruck bewegingen;
- Veiligere manier van werken;
- Modulaire bouwwijze.
Nadelen van een rollenbaan:
• Reiniging;
• Ruimte die het systeem in beslag neemt.
Welke soorten rollenbanen zijn er?
Aangedreven rollenbanen
Een aangedreven rollenbaan kan op verschillende manieren worden aangedreven. Zo kan een aandrijving in de rol zelf zitten, de aandrijving doormiddel van een aandrijfriem plaatsvinden of doormiddel van een rondsnaar.
Niet-aangedreven rollenbanen
Een niet-aangedreven rollenbaan ook wel zwaartekracht rollenbaan genoemd wordt niet aangedreven door bijvoorbeeld een riem. Maar moet het hebben van de zwaartekracht. Bij dit type wordt de rollenbaan onder een bepaalde hoek geplaatst en door de zwaartekracht worden de producten van A naar B getransporteerd. Dit is een van de duurzaamste interne transportoplossingen omdat het geen energie en onderhoud kost.
Harmonica rollenbanen
Een harmonica rollenbaan kan flexibel uitgetrokken worden totdat het precies de gewenste lengte krijgt. Ook is dit type rollenbaan in hoogte verstelbaar. Harmonica rollenbanen zijn verkrijgbaar in aangedreven en niet-aangedreven varianten. Ook een bocht maken is geen probleem.
Voor meer technische informatie over de soorten rollenbanen download gratis onze technische documentatie.
Technische documentatie downloadenWat onze klanten over ons zeggen
Wil je meer over ons weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.
Storing? Neem contact met ons opOnze technische experts zijn altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Loopt je bedrijf tegen problemen aan waar nog geen oplossing voor is? ARCO komt met innovatieve oplossingen op maat.
- Onze kennis is jouw kennis
- Wij staan nooit stil
- Verder dan de beste oplossing